Pablo Picasso
jeugdwerk - blauwe periode - roze periode - kubisme - classicisme - Guernica - grafiek - keramiek - beelden
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
De jaren 1930-1940 en het ontstaan van de Guernica in 1937
 
    
 
 
     
 
 
 
Picasso kreeg in januari 1937 de opdracht van de Spaanse Republiekijnse regering om een schilderij te maken voor het paviljoen op de wereldtentoonstelling in Parijs. De beschikbare ruimte in het paviljoen bepaalde de afmetingen. Het paviljoen zou in de zomer van 1937 worden geopend.
 
Picasso had in de eerste maanden van 1937 nog geen vaststaand plan. Zijn eerste ideeën gingen uit naar een uitbeelding van de vrijheid van de kunst, weergegeven in een atelier-tafereel van de schilder en zijn model.
Op 26 april 1937 werd de Spaanse plaats Guernica gebombardeerd door door Duitse en Italiaanse bommenwerpers. Het was een van de eerste terreurbombardementen in Europa.
Nadat de eerste berichten werden gepubliceerd, begon Picasso schetsen te maken voor een nieuwe opzet. Uiteindelijk zouden de schetsen en schilderijen één grote documentatie voor het ontstaan van Guernica vormen.
 
De fotografe Dora Maar heeft enkele fasen in het ontwerpproces van de Guernica vastgelegd.
 
 
    
 
In de bovenstaande 3 eerste stadia van de Guernica zien we al direct een aantal wijzigingen die Picasso doorvoerde in de uitwerking van dit schilderij.
De Krijger in het eerste plan heeft zijn hand en vuist opgeheven naar een soort lichtbron/flits. Dat werd in de tweede staat al weggehaald, en in de derde staat vervangen door het opgeheven hoofd van een paard. Ook de stier staat meer naar links.
Picasso begon met zijn schetsen op 1 mei 1937, en op 11 mei 1937 zette hij alles in één keer op het doek van 349 bij 776 cm. Vanaf dat moment maakte hij voortdurend nieuwe schetsen en werkte deze uit op het grote doek, waar hij delen afplakte met stukken papier.
Het doek werd uiteindelijk voltooid op 4 juni 1937.
 
 
    
 
 
 
Het schilderij laat de stad zien tijdens het bombardement. We zien een paard dat in paniek een huis binnen stormt. Rechts valt iemand van het brandend dak en een moeder huilt om haar dode kind. Picasso wilde met het schilderij de chaos tijdens het bombardement laten voelen. Mensen rennen in paniek uit hun huizen.
 
Het schilderij is in lijnen en vlakken in zwart, wit en grijs geschilderd om de oorlog uit te drukken. Het is geen realistisch schilderij. Picasso probeerde het gevoel tijdens het bombardement over te brengen, niet zoals het er uit zag.
 
Vooraan in het schilderij is een man met een kapot zwaard afgebeeld. Het symbool voor een dode soldaat. Het paard drukt de angst uit en is symbool voor de onschuldige slachtoffers in de oorlog. De moeder en het dode kind symboliseert het verdriet om de gesneuvelden. De lamp op het schilderij staat symbool voor de explosie en het bombardement op Guernica.
 
 
 
 
 
 
Prenatale ontwikkeling en progressies
 
Het ontstaan van de Guernica valt samen met een conjunctie tussen de Zon en Mercurius met Uranus op 3 - 6 september 1881 in de prenatale ontwikkeling van Picasso. Deze datum komt overeen in tijd met het jaar 1937, het jaar dat de Guernica geschilderd werd.
Dit schilderij is één groot voorbeeld van expressie zoals we dat bij een conjunctie tussen Zon en Mercurius en Uranus kunnen voorstellen.
 
Opmerkelijk is ook dat op de dag van het bombardement, 26 april 1937, er ook een conjunctie was tussen de Zon en Uranus.
 
In onderstaand overzicht zien we de genoemde conjunctie staan in de linker kolom, in de prenatale ontwikkeling.
 
 
 
 
In de prenatale ontwikkeling is één "Maan"maand van 27.5 dagen gelijk aan 7 jaren in de levensloop. Dus 4 dagen in de prenatale tijd komen overeen met 1 levensjaar.
 
 
We zien aan de hand van dit voorbeeld met de Guernica, dat de planeetaspekten in de prenatale ontwikkeling exakte informatie geven over de levensloop. Picasso maakte bij het Mercurius/Zon/Uranus aspekt een schilderij met een expressieve betekenis.

Bij andere mensen, andere kunstenaars zien we overeenkomsten.
Ik heb verschillende mensen, kunstenaars bestudeerd met precies dezelfde planeetconstellatie.

Het zijn de schilder Jan Sluyters, de......

 
.....wordt nog verder uitgewerkt..........

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl