Pablo Picasso
jeugdwerk - blauwe periode - roze periode - kubisme - classicisme - Guernica - grafiek - keramiek - beelden
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
1901 tot 1904 en het ontstaan van de Blauwe periode
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In de winter van 1900 - 1901 is Picasso in Barcelona en zijn vriend Casagemas is achtergebleven in Parijs. In februari 1901 pleegt Casagemas zelfmoord, een onbeantwoorde liefde heeft hem tot die daad gebracht.
 
 
                     
                              Picasso                   Casagemas          zomer, 1901
 
 
Als Picasso dat bericht hoort in Barcelona, is hij geschokt. Zijn vriend en toeverlaat, waarmee hij heeft gewerkt in Horta de Ebro en samen een atelier heeft gehad in Barcelona, en waarmee hij zijn eerste reis naar Parijs heeft gemaakt, deze vriend is niet meer. In de zomer van 1901 maakt hij enkele schilderijen met de dood van Casagemas als onderwerp.
 
 
         
          Picasso                De begravenis van Casagemas             zomer, 1901
 
 
Zijn thema's voor zijn schilderijen worden somber, het drukt uit de armoede waarin hij leeft, met onderwerpen als ouderdom, eenzaamheid, maar ook de wereld van het circus.
 
 
           
 Picasso, De armen aan het strand, 1903          Picasso, Zelfportret met jas, eind 1901
 
 
In mei 1901 gaat Picasso opnieuw naar Parijs, waar hij het oude atelier van Casagemas betrekt aan de Boulevard de Clichy 130. Naast motieven uit het Parijse nachtleven gaat Picasso verder met het uitbeelden van de armoede van het bestaan. Zijn palet wordt bijna monochroom blauw-groen, het is het begin van de 'blauwe periode'.
Hij neemt deel aan verschillende tentoonstellingen. In januari 1902 eindigt het contract met de kunsthandelaar Manach. Zijn blauwe schilderijen vinden haast geen kopers. Hij gaat daarom terug naar Barcelona, waar hij verder gaat met zijn blauwe schilderijen.
 
 
 
Picasso                           Daken van Barcelona                                       1902
 
 
In oktober 1902 onderneemt Picasso zijn derde reis naar Parijs. Hij moet wegens geldgebrek verschillende keren verhuizen, en woont tijdelijk bij de dichter Max Jacob in.
In deze periode maakt hij alleen maar tekeningen omdat hij geen geld heeft om linnen te kopen voor zijn doeken. In de strenge winter van 1902/1903 worden zelfs de tekeningen van Picasso gebruikt om de kachel op te stoken.
 
 
 
    
   Picasso        Celestina       maart, 1904    Picasso, De oude gitarist, najaar, 1903
 
 
          
    Picasso     Strijkster     1904            Picasso,  Het karige maal, ets,  najaar 1904
 
 
In het begin van 1903 gaat Picasso terug naar Barcelona, en beleeft een bijzonder produktieve periode, hij maakt in 14 maanden meer dan 50 schilderijen. Het belangrijkste werk uit die tijd is 'La Vie', waarvoor hij talrijke schetsen maakt. Hij beeld aanvankelijk zichzelf uit, maar bij uitvoering op het doek schildert hij zijn vriend Casagemas.
 
 
 
       
    Picasso           tweetal schetsen voor het schilderij "La Vie"            mei, 1903
 
 
                
                  Picasso               La Vie            olieverf, 196x128, zomer van 1903
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prenatale ontwikkeling
 
In het onderzoek naar het verband tussen de objectieve vorm- en kleuraspekten in de beeldende kunst en planeetspekten, hebben we kunnen vaststellen dat de planeetaspekten tijdens de prenatale ontwikkeling van een kunstenaar betekenisvol zijn voor het werk van de kunstenaar.
 
Het onderstaand overzicht laat de planeetaspekten zien tijdens de prenatale ontwikkeling van Picasso.
 
De prenatale ontwikkeling bestaat uit 10 "maan"maanden, die in relatie kunnen worden gebracht met de daaropvolgende levensloop.
Eén "maan"maand (een maanomloop = 27,5 dagen) komt overeen met 7 jaren in de levensloop. De 10 'maan'maanden geven dus informatie voor de eerste 70 jaar in een levensloop.
Het begin van de prenatale ontwikkeling bij Picasso ligt op 25 januari 1881 en duurt tot 25 oktober 1881.
In het overzicht zijn de jaren en leeftijden vermeld en ook de belangrijkste stappen in de stijlontwikkeling  van Picasso aangegeven.
 
 

 
 
 
Jupiter ingaande conjunctie Saturnus
en de Zon ingaande conjunctie Saturnus
 
In de prenatale ontwikkeling vindt een ingaande conjunctie tussen Jupiter en Saturnus plaats en een ingaande conjunctie tussen Zon en Saturnus, op 18 en 22 april 1881, overeenkomend met de jaren 1902 en 1903.
 
Beide aspekten met Saturnus laten in het leven van Picasso parallellen zien, in de dood van zijn vriend, in de armelijke omstandigheden waarin hij leefde, in de 'blauwe' schilderijen, in de geringe belangstelling voor deze blauwe schilderijen, in de eenzaamheid van zijn bestaan.
 
De positieve kwaliteit van Jupiter loopt hier 'stuk' op de meer negatieve kwaliteit van Saturnus. Jupiter en Saturnus zijn elkaars tegenbeeld. In een ingaande conjunctie komt de kwaliteit van Jupiter niet goed tot uiting. Deze tegengestelde kwaliteiten van Jupiter en Saturnus beschrijven we meer uitgebreid in het hoofdstuk: Roze periode

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl