Pablo Picasso
jeugdwerk - blauwe periode - roze periode - kubisme - classicisme - Guernica - grafiek - keramiek - beelden
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Beelden
 
 
Picasso heeft verschillende vormen van beeldhouwkunst beoefend. Van de meer traditioneel geboetseerde figuren tot de vernieuwende vormen van assemblage en knipsels en vouwsels in papier en in metaal. Onderstaand geven we van elke vorm enkele voorbeelden.

 
 
     
 
Eerste plastieken.
 
In 1902 ontstaan zijn eerste gemodelleerde plastieken, traditioneel vormgegeven, waarin het gaat om volume en oppervlak. Het zijn figuratieve werken oorspronkelijk in klei gemaakt. Pas later in brons gegoten. 
Kubistische werken.
 
Een tweede vorm van ruimtelijk werk liep samen met de ontwikkeling van het kubisme, waarin de vorm werd ontleed, simultaan weergegeven vanuit meerdere standpunten.
Deze werkwijze zien we in zijn reliëfachtige constructies, de assemblages, van onderwerpen als gitaren, stillevens.


 
Metalen constructies
 
In 1928 kwam Picasso in contact met Gonzalez, die hem hielp om zijn ontwerpen uit te voeren in gesmede en gelaste metalen plastieken. Rechts op de foto zien we het "Monument voor Apollinaire".

 
Gipsen
 
In 1931 verwerft Picasso het Chateau in Hameau de Boisgeloup bij Gisors. Hier ontstaan de monumentale gemodelleerde gipsen beelden. Het zijn bijna allemaal 'portretten' die Picasso maakte naar zijn model op dat moment, Marie Thérèse Walter.

 
 
 
Assemblages
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat Picasso over tot het samenvoegen van gevonden voorwerpen, waaruit nieuwe beelden ontstaan.
 
Picasso over het werk: "... Raadt u eens hoe ik deze stierekop gemaakt heb? Ik heb eens tussen een hoop met allerlei verschillende voorwerpen, precies naast het verroeste stuur van een fiets een oud fietszadel gevonden.... In een flits zag ik ze samen voor me.... Het idee voor deze 'Stierekop' is in me opgekomen zonder dat ik erbij heb nagedacht... Ik heb ze alleen maar aan elkaar gesoldeerd... Het mooie van brons is dat het van de meest uiteenlopende voorwerpen zo'n eenheid maakt, dat het soms moeilijk is de verschillende componenten ervan te onderscheiden. Maar er zit ook een gevaar aan vast: als je alleen nog maar de stierekop zou zien en niet meer het fietszadel en het stuur waarvan hij gemaakt is, zou deze sculptuur niet interessant mer zijn." 
 
 
Keramiek
 
In 1947 en de jaren daarna ging Picasso zich bezighouden met keramiek. Wat eens begon als een probeersel, groeide uit tot een jarenlange productie van vazen, borden, objecten, beelden.
In deze tijd ontstond ook het werk dat hij maakte op het strand, gegraveerde stenen.

AssemblagesGevouwen metalen sculpturen


 
 
 
 
 
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl